Jak zorganizować dobrą imprezę urodzinową?

Każdy raz w roku ma swoje święto – urodziny. Nie musi to być wielka impreza, często najlepsze wspomnienia zapewniają małe przyjęcia w gronie najbliższych. Przede wszystkim liczy się pomysł na imprezę i dobra atmosfera, ale ważne są też dekoracje, odpowiednie przekąski i napoje, oraz oczywiście tort.

Od czego zacząć? Myślę, że od ustalenia terminu i stworzenia listy gości. Czasami warto urządzić imprezę kilka dni po urodzinach, np. wtedy, gdy wypadają w środku tygodnia – weekend będzie w takiej sytuacji lepszym terminem na przyjęcie. Natomiast układając listę gości warto zastanowić się, czy chcemy większą imprezę, czy kameralne spotkanie z najbliższymi nam osobami.

Co do dekoracji, to wszystkie ozdoby powinny być w podobnym stylu, jakim to już zależy od indywidualnych upodobań. Szczególnie ważna jest dekoracja stołu, powinien dobrze się prezentować – podstawa to estetyczny obrus i pasujące do niego serwetki, można też ustawić ładne, świeże kwiaty i inne ozdoby.

Nieodłącznym elementem imprezy urodzinowej są przekąski. Warto przygotować co najmniej kilka ich rodzajów, jako, że osoby na przyjęciu mogą mieć różne upodobania – a więc słone i słodkie, bardziej i mniej kaloryczne, w tym takie bardziej zdrowe, jak np. owoce.

Ważnym elementem imprezy urodzinowej są też napoje, zarówno procentowe, jak i bezalkoholowe. W menu powinny się więc znaleźć woda, soki, alkohole. Z alkoholi z pewnością sprawdzi się wino i szampan, dobrym pomysłem będą też kolorowe drinki.

Na imprezie urodzinowej nie może zabraknąć tortu. Zdmuchiwanie świeczek i tradycyjne „sto lat”, to najważniejszy moment imprezy. Tort najlepiej kupić w cukierni, ale można go też przygotować i przyozdobić samodzielnie.